Duplán túrós bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Duplán túrós bukta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2,5 dl tej
  • 0,5 dl kefir
  • 25 dkg túró
  • 0,8 dl étolaj
  • 60 dkg liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál búzadara

Csorgatáshoz:

  • 3-4 dkg csokoládé
  • 1-2 csepp étolaj

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom. A túrót kissé áttöröm, hozzáadom a cukrot, tojást, kefirt, az olajat, a megkelt élesztőt, majd a lisztet és jól kidagasztom (ha a tészta ragacsos lenne, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet). A tésztát kelesztőtálba teszem, fedelével lezárom és duplájára kelesztem.

Míg a tészta kel, elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat összekeverem krémes állagúvá.

A megkelt tésztát kinyújtom 3-4 mm-re, téglalapokat vágok belőle, majd a közepére teszem a túrótölteléket, feltekerem, megnyomkodom a két végét és buktákat formázok belőle.

A 23*38 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelem, a buktákat szorosan egymás mellé sorakoztatom és még 20 percig letakarva, meleg helyen kelesztem.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 alatt készre sütöm. Amikor megsültek, akkor még kb 10 percig a tepsiben hagyom őket, konyharuhával letakarva (finom puha marad).

Gőz fölött a csokit felolvasztom, hozzákeverem az étolajat és a buktákra csepegtetem.