Szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl rum
  • csipet só
  • 4 dl tej
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Kézzel történő dagasztás esetén az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukros tejben mielőtt a többi hozzávalóhoz hozzáadnánk.

A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, az olvasztott margarinnal, és a rummal. Ezután keverjük hozzá a langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd morzsoljuk a tetejére az élesztőt.

Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (egy lágyabb tésztát fogunk kapni)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük még 30 percig.

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj. (akkor jó, ha rögtön elkezd sülni)

A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a középforró olajba, majd egy fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felét is szép pirosra. (átfordítás után, már nem kel lefedni a serpenyő tetejét!!!!!!!)

A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.