Hozzávalók:
Elkészítése
Többnyire nagyobb mennyiségű saláta készül egyszerre, (van a mikor többféle is) így a nagy, vödrös tejfölt érdemes használni. Ehhez öt főtt tojás sárgáját adom, 1 evőkanál mustárt, kevés citromlevet, 1 – 2 kanál extra szűz olíva olajat, kevés sót, 1 mokkáskanál őrölt borsot. Közben forró sós vízben megfőzöm a fagyasztott zöldségkeveréket, majd leszűröm. Az összes hozzávalót vigyázva összekeverem, és kész a kitűnő saláta, amit hűtve fogyasztok.
Franciasaláta készítése esetén 5-6 apróra vágott csemege uborkát, és 2-3 db meghámozott kis kockákra vágott almát, és a megfőtt tojások darabolt fehérjéjét is hozzákeverem.
Készíthető ezzel az öntettel virsli, krumpli, bab, tojás, tészta, és hússaláta, vagy ezek keveréke is.
Virslisaláta készítése esetén 1 kg virsli, és 2 fej apróra vágott, megsózott lila hagyma szükséges hozzá.
Krumplisaláta készítése esetén 1,5 kg héjában főtt felkarikázott krumplihoz elegendő, amihez szintén ajánlott lila hagymát adni.
Kitűnő hússaláta is készíthető ezzel a módszerrel maradék szárazabb húsokból, és babsaláta is mindenféle főtt szárazbabból.