Narancsos mézes krémes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Narancsos mézes krémes

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15-20 dkg cukor
  • 6 ek méz
  • 2 tojás
  • 6 dkg kakaópor
  • 4-5 ek tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só

Krémhez:

  • 2-3 narancs leve, adtam még hozzá tejet, hogy 1 literre jöjjön ki a folyadék
  • 18 dkg étkezési keményítő (készíthetjük pudingporból is vagy lisztből, ekkor 3 csomag pudingporra lesz szükségünk)
  • 4 tojássárgája
  • 4-5 nagy narancs reszelt héja
  • kb 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • csipet só

Tetejére csokimáz:

  • 4 ek kakaópor
  • 4 ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek tojásfehérje
  • kevés víz

Elkészítése:

A tésztához a száraz anyagokat összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a szoba hőmérsékletű vajat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi tejfölt hogy puha tésztát kapjunk.

4 részre osztjuk. Két folpack között egyesével kinyújtjuk (sütőpapíron is kinyújthatjuk), lehúzzuk a felső folpackot a kinyújtott tésztáról, majd megfogjuk az alsó folpack két csücskét és átemeljük egy határozott mozdulattal.

Rátesszük a sütőlemezre úgy, hogy a folpack felülre kerüljön, majd lehúzzuk róla. Egyesével nagy tepsi hátán vagy sütőlemezen 180 fokon kb 10 perc alatt megsütjük őket. Végezzünk tűpróbát, ne süssük túl!

A krémhez kevés tejjel a tojások sárgáját és az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük, felöntjük a maradék tejjel és narancsok levével, ezután alacsony lángon vagy vízgőz felett sűrű krémet főzünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a csipet sót, a reszelt narancsok héját és a porcukor felét. Kihűtjük.

A maradék porcukrot kikeverjük a szoba hőmérsékletű vajjal, ezután pedig kikeverjük a kihűlt krémünkkel.

Megtöltjük a lapokat.

Bevonjuk csokimázzal. A kakaóport és a cukrot kevés vízzel (kb 2 ek) simára keverjük, majd alacsony lángon vagy gőz felett folyamatosan keverve sűrűre főzzük.

Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat. Langyosra hűtjük és belekeverjük a tojásfehérjét is, majd rákenjük a sütire.

Hideg helyre tesszük, másnap szeletelhető.

Nagy gáztepsi süti lesz belőle.

Tipp:

Aki vajasabban szereti a krémet nyugodtan beletehet 50 dkg vajat is. Cukrot is lehet bele többet tenni, kellemesen édes a süti ennyi cukorral és nem csömör.

Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept