Csirkebatyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Csirkebatyu

Hozzávalók:
Töltelékhez:

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 50 dkg zöldség mix (zöldbab, zöldborsó, pirospaprika, sárgarépa, kukorica)
  • 15 dkg császárszalonna
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • só, bors,
  • csirke fűszerkeverék
  • olívaolaj

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 35 dkg vaj vagy zsír
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk. A vajat vagy zsírt a lisztbe belemorzsoljuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. Belekeverjük a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztuk belöle. 4-5 ször nyújtjuk és hajtogatjuk, a hajtogatások között fél óráig hűtőben tartjuk. (Érdemes előző este elkészíteni a tésztát.)

A batyu töltelékét wokban készítjük el. 5 ek olajat öntünk a wokba, amibe a vékony csíkokra vágott császárszalonnát, kockákra vágott vöröshagymát és a reszelt a fokhagymát tesszük és üvegesre piritjuk.

A csíkokra vágott csirkemellfilét hozzáadjuk és magas hőfokon fehérre pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldség mixet, a fűszereket és fedő alatt puhára pároljuk. Ha levet enged, akkor azt a fedőt levéve elpároljuk.

A tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Egyforma nagyságúra kinyújtjuk, az egyik felére ráhalmozzuk a töltelék 1/8-ad résztét, körben a szélein maradjon 2 cm üresen, azt felvert tojással kenjük meg. A tészta másik felét bevagdossuk átlósan, majd ráhajtjuk a töltelékre és rányomkodjuk a tojásos részre, majd tepsibe tesszük. A tészta tetejét is megkenjük tojással Mindegyik tésztával így járunk el.

200 fokos sütőben szép pirosra sütjük, az utolsó 5 percben sajtot is szórhatunk rá.