Almával sült kacsacomb

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Almával sült kacsacomb

Hozzávalók:

A kacsához:

  • 12 db szép kacsacomb
  • 3-4 szem édes alma
  • 3 fej vörös vagy lila hagyma
  • 1 egész fej fokhagyma
  • Fél liter 100%-os almalé
  • 3 dl édes vörösbor
  • Kakukkfű
  • Rozmaring
  • frissen őrölt színes bors

A lila káposztához:

  • 2 szép fej lila káposzta
  • 2 fej lila hagyma
  • Őrült kömény
  • Bors
  • Cukor
  • Ecet
  • Balzsamecet
  • Olaj
  • Babérlevél

A különleges krumplihoz:

  • 12 szem krumpli
  • 3-4 fej vörös hagyma
  • 2 csokor petrezselyem
  • Frissen őrölt színes bors
  • Cukor
  • Ételízesítő
  • Kakukkfű
  • Rozmaring
  • Bármilyen sült illetve sima zsír
  • Kevés vaj, ha szükséges

Elkészítése:

A kacsát átnézem, lemosom, megtisztítom a felesleges tollaktól, a bőrös felén kicsit bevagdosom, a lila káposztát vékonyan felszeletelem, mély edényben lesózom és ha kell súllyal lenyomom. A krumplit csak megmosom.
Egy serpenyőt felhevítek. Bőrös oldalukkal lefelé pirítom először 1-2 percig a combokat, majd megfordítom és ezt megismétlem mindegyiknél, mindkét oldalon 1-2 percig.

Az összes kacsához felsorolt fűszerrel mindkét oldalát jól bedörzsölöm, de ízlés szerint használható bármilyen fűszer. Egy jó mély és nagy jénaiba vagy tepsibe rendezem őket, bőrös oldalukkal felfelé, majd a nyolcadolt, vagy tetszés szerint darabolt hagymát köré szórom és a pucolt fokhagymával is így teszek. Az egész fej fokhagyma gerezdjeit felezhetjük is, de mindenképp kerüljön rá az összes. Felöntöm a serpenyőben leragadt darabkákat kis almalével vagy borral, majd ráöntöm a kacsára, felöntöm a maradék borral és almával a kacsát, eztán jó szorosan lefóliázom és 200°C-ra előmelegített sütőbe tolom másfél órára. Az almát gerezdekre vágom, kiszedem a magházát. Másfél óra elteltével megnézem a kacsát, leszedem a fölösleges zsírt ( elég sokat fog engedni) és rászórom az almát. További fél-1 órát sütöm fólia alatt, majd fólia nélkül grillen, vagy sima sütésen pirítom készre.

Ameddig a kacsa sül, az előre jól lesózott káposztát kinyomkodom és mély lábosba teszem olajon. Rádobom a babérlevelet, a borsot és a köményt ízlés szerint és elkezdem párolni, mindig ráfigyelve, kevergetve. Félidőnél jól megcukrozom, balzsamecettel és ecettel ízesítem és ha szükséges utóízesítem a fűszerekkel. A balzsamecettől hihetetlen különleges lesz. Innentől figyeljünk nagyon, mert a cukortól odaéghet.

Ha ezzel megvagyunk, sós vízbe felteszem héjában a krumplit főni. Ha megfőtt, eresszünk rá hideg vizet és hagyjuk kihűlni, hogy aztán könnyen lehúzhassuk a héját. A krumplihoz serpenyőbe hevítsünk zsírt, a hagymát vágjuk félfőre vagy félkarikára és szépen aranybarnára pirítsuk le, félidőnél hozzáadva ízlés szerint a cukrot. Ez a krumpli karamellizált hagymás, így édesebbnek kell lennie. Dobjuk bele a hagymába az összes fűszert és a sok összeaprított petrezselymet. A krumplit pucoljuk meg és kézzel nyomkodjuk szét egy nagyobb lábasba téve, legyenek benne nagyobb és kisebb darabok is, majd öntsük nyakon a hagymás-fűszeres zsírral, jól keverjük össze, sózzuk és vegetázzuk, ha szükséges, a lényege, hogy a sós és édes egyszerre érződjön. Elég sok zsiradékot szoktam hozzá használni, de vajjal is pótolható.

Ez egy nagyon különleges karácsonyi recept, a fűszeres, karamellizált krumpli egyszerűen fantasztikus, mi nagyon szeretjük és szerintem a kacsának a legjobb elkészítési módja ez.

Tipp:

A kacsa sülési ideje alatt elkészíthetőek a köretek. Ne féljünk fűszerezni és a cukrot is nyugodtan használjuk a krumplihoz és a káposztához is. A káposztához a balzsamecet valami fantasztikus, ajánlom nagyon. Én boltban kapható szilvaszószt is tálaltam mellé, gyönyörű fényessé teszi a kacsa ropogós bőrét.