Csomboros, citromos töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Csomboros, citromos töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 2 közepes fej káposzta
  • 1,5 kg sertés darálthús
  • 1 nagy bögre rizs
  • 4 fej hagyma
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 kk ételízesítő
  • 0,5 dl citromlé vagy 1 nagy citrom leve
  • 2 ek só
  • 2 csokor csombor
  • 2 dl paradicsompüré
  • 4 nagy paradicsom
  • 4 szelet szalonna
  • 2 ek zsír
  • 2 tojás

Elkészítése:

Egy nagy edénybe 2 liter vizet rakunk, 2 kanál delikátot, 1 kanál sót és a citromot. A káposztának a torzsáját kivágjuk és beletesszük a vízbe, fedő alatt pároljuk. Amikor megpároltuk, hagyjuk kihűlni, majd lefejtjük a káposzta leveleket.

2 apróra vágott hagymát 2 ek zsíron megpirítunk, majd egy nagy marék káposztát apró kockákra vágunk és azt is megpirítjuk a hagymával együtt. Belerakjuk a megmosott rizst, és azt is pirítjuk, amikor kész, lekapcsoljuk a gázt, és befűszerezzük: belerakjuk a sót, a delikátot, a fokhagymát, a fele őrölt paprikát, az őrölt borsot és a fele csombort.

Egy nagy tálba belerakjuk a darált húst és ráöntjük a megpirított zöldségeket és a rizst. Beleütjük a 2 tojást és jól összekeverjük. Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezhetjük még a tölteléket.

Egy nagy edény aljára zsírt teszünk, amin megsütjük a szalonnát. A 2 nagy hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk a szalonnával együtt. Rakunk rá őrölt paprikát és felengedjük 2 dl vízzel.

A másik káposztát lereszeljük, kicsit besózzuk és annyit teszünk az edénybe, hogy egy kicsit ellepje az edény alját. Rátesszük a csombort.

Megtöltjük a káposzta leveleket: egyik felüket behajtjuk, belerakjuk a tölteléket, feltekerjük, a másik felét benyomkodjuk. A csombor tetejére egy sor betöltött káposztát rakunk úgy, hogy az edény közepén hagyunk egy kis lyukat. Megszórjuk káposztával, aztán egy újabb réteget teszünk körbe az edénybe a betöltött káposztából. Addig ismételjük ezt, amíg van töltelék. A végén megszórjuk a tetejét káposztával és a lyukba beleöntjük a paradicsomot és a citromos, sós, delikátos vizet.

Megkóstoljuk a levét és ha kell, még fűszerezzük. A paradicsomokat összevágjuk és rátesszük a tetejére. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük 1,5 órán keresztül.

Tipp:

Tejföllel, erős paprikával is tálalhatjuk.