Kalácsfelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kalácsfelfújt

Hozzávalók:

  • 6 vastagabb szelet kalács
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5-6 ek lekvár
  • 5-6 ek darált dió
  • mazsola
  • reszelt citromhéj
  • margarin

Elkészítése:

Egy jénai tálat vagy tepsit vastagon kikenünk margarinnal.

A tejet és a tejszínt megmelegítjük, és pár pillanatra belemártjuk a kalácsszeleteket, hogy megszívják magukat a keverékkel, majd kirakjuk vele a tál alját (egyesével mártjuk a tejbe és rögtön a jénaiba tesszük a kalácsszeletet).

A lerakott kalácsszeletek tetejére rákanalazzuk a lekvárt, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután megszórjuk a darált dióval és a mazsolával, majd megszórjuk vaníliás cukorral.

A maradék kalácsszeleteket szintén belemártogatjuk a tejszínes-tej keverékébe, hogy egy kicsit megszívják magukat, majd a töltelék tetejét befedjük vele.

Végül a tojásokat kikeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, majd hozzákeverjük a maradék tejszínes-tej keverékét.

Ezután ráöntjük a kalácsszeletek tetejére. 5-10 percig állni hagyjuk, hogy a sütőbe helyezés előtt, jól magába szívja a kalács a folyadékot.
A megmaradt tojások fehérjét 2 ek porcukorral kemény habbá verjük, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük.

Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten elkezdjük sütni. Amikor már a kalács teteje kezd szép színt kapni, kivesszük a sütőből és rákanalazzuk a keményre felvert cukros tojásfehérjét. Ezután visszatesszük a sütőbe, majd készre sütjük (én amikor visszatettem a habbal a tetején a sütőbe, kicsit mérsékeltem a hőfokot, és így sütöttem készre).

Tálalás előtt langyosra hűtjük, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.