Hozzávalók:
Pulyka gyros :
Pita (6 darabhoz):
Chilis káposztasaláta:
Fokhagymás joghurtos öntet:
Köret:
Sütéshez:
Elkészítése:
A pulyka apró húst vágjuk fel csíkokra, ha kész tegyük egy tálba, és a fenti fűszerekkel ízesítsük, ha készen vagyunk, tegyük a hűtőbe (akár egy egész éjszakán is lehet, hogy az ízek még jobban összeérjenek, de minimum 1 óra).
Amíg pácolódik a hús, addig az 1 óra alatt készítsük el a pita tésztánkat: tegyük egy tálba a lisztet, sót, keverjük össze. 150 ml langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és a cukrot, majd várjuk meg, amíg felfut. Ezt követően tegyük, hozzá a lisztez, gyúrjuk össze jól a tésztát, hogy összeálljon. Tegyük a tésztát, egy deszkára, lisztezzük be egy kicsit és szintén jól gyúrjuk át. Ezt követően, egy pici olíva olajjal kenjük át a tálat, tegyük bele a tésztát és fedjük le. 1 órát kelesszük.
Most pihen a hús, kel a tésztánk, addig készítsük el a joghurtos öntetet a káposztasalátát és krumplit is előkészíthetjük: a joghurtot, tegyük egy tálba, nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, keverjük el és tegyük a hűtőbe. A káposztákat szép vékony csíkokra vágjuk fel, vagy gyaluljuk le. A hagymát nagyon vékony félkörökre vágjuk fel és adjuk hozzá. Ha készen vagyunk, egy pohárban keverjük össze jól az ecetet, citromlét, cukrot, sót és öntsük a káposztás-hagymára. Jól keverjük el kézzel, és tördeljük össze a káposztát, így a rostjai megenyhülnek, puhább lesznek és jól átjárják az ízek. Ha készen vagyunk, öntsük hozzá az édes-chili szószt és ismét jól keverjük el a kezünkkel, utoljára jól nyomkodjuk meg a káposzta rostjait. Tegyük félre a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Pucoljuk meg a krumplit és vágjuk szép hasábokra, engedjünk rá vizet és tegyük félre.
Ha a tészta megkelt, akkor nyomjuk ki a felesleges levegőt, gyúrjuk át és osszuk a tésztát hat egyforma darabara, formázzuk meg gombóc alakúra és fedjük le, és még 15 percig hagyjuk még kelni.
Miután pihent tésztánk, vékony kör alakú lapot nyújtsunk belőle és egy száraz serpenyőben süssük ki, kb 2-4 perc alatt. Akkor jó, amikor aranybarna, úgymond pöttyök jelennek meg rajta és felpuffad. Amikor az egyik oldala már szépen felfújódott, megfordítjuk és tovább sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor nagyon kiszáradnak és széttörnek. Ha kész tegyük tányérra és süssük ki a többi tésztát.
Amíg sül a tésztánk, addig van időnk, (2 perc, amikor is, meg kell fordítani a pitánkat), hogy a megsült tészta elejét kb 1 cm vastagságban levágjuk, és egy hegyes késsel a tészta közepét, elejétől-végéig, egy kicsit meglazítjuk/félbevágjuk, utána egy lapos késsel lazítjuk meg, hogy a pitánk szétnyíljon. Ha nem púposodott fel valamelyik, akkor is így járjunk el, levágjuk a tetejét és így tovább és meglazítjuk, szépen ketté fog jönni. De óvatosan, hogy a széleit/alját, ne vágjuk ketté, mert akkor kifolyik, majd a töltelék.
Az elkészült pitánkat hagyjuk kihűlni, addig süssük ki egy serpenyőbe a sült krumplit. Közben a húst is pirítsuk meg nagy lángon. Akkor jó, amikor aranybarna a színe.
Ha mindennel megvagyunk a szokásos módon összerakjuk a pitánkat: hús, káposztasaláta, hús, fokhagymás joghurtos öntettel locsoljuk meg, hús és édes chili öntet és máris ehetjük.
Gyros tál elkészítése, pedig sült krumpli, hús, káposztasaláta, locsoljuk meg chili szósszal és joghurtos öntettel, adjuk hozzá a pitánkat és együk meg.
Jó étvágyat!