Sopa de ajo – Spanyol fokhagymaleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sopa de ajo – Spanyol fokhagymaleves

Hozzávalók:

  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 szál vékony házikolbász, (eredetileg chorizoval csinálják, de az nálunk nehezen kapható, és miért ne magyarosítsunk rajta)
  • 2 tojás
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • csont alaplé, de jó hozzá a víz is
  • csipet őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors, kevés borecet, vagy almaecet

Elkészítése:

A fokhagymát gerezdjeire szedtem, majd kevés olajon, fedő alatt kb. 5 perc alatt serpenyőben megsütöttem. Ezt csinálhatod úgy is, hogy a fokhagymát egészben, kevés olajat ráöntve lefóliázod, és sütőben megsütöd.

Ha több adagot készítettem volna, én is így tettem volna, de egy adagért nem indítottam be a sütőt. Fő a takarékosság! A megsült fokhagymát meghűtöttem, a héjából kinyomtam. Villával, kevés alaplét hozzáadva összetörtem.

A kolbászt apró kockákra vágtam, majd a serpenyőben zsírjára pirítottam. A megpirult kolbászdarabokat kivéve a kolbászzsíron, a kenyérszeleteket enyhén megpirítottam.

A kolbász darabokat a serpenyőbe visszatéve felöntöttem 2 csésze alaplével, és belekevertem az összetört fokhagymát is. Mivel a kolbász fűszeres, a sóval, és borssal óvatosan bántam, csak megmutattam a levesnek.

Pár csepp vörösborecettel tettem még ízletesebbé. Kevés őrölt pirospaprikát tettem még hozzá a szép színe kedvéért. Mikor felforrt, két tojást külön külön kis edénybe kiütöttem, majd a serpenyőbe csúsztattam. Így hasonló lett a buggyantott tojáshoz, de mivel serpenyőben csináltam, még szebben sikerült.

Tányérba szedtem, a tetejére a pirítóst, majd a tojást is rátettem, és vágott snidlinggel szórtam meg.

Tipp:

Különleges, rendkívül finom, és laktató leves.