Rácponty

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rácponty

Hozzávalók:

  • 1 db kb. 2 kg-os tisztított friss ponty
  • 1.5 kg burgonya
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 db érett paradicsom
  • 4 db zöldpaprika
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt csemegeszalonna
  • 1 nagy doboz tejföl (20%-os)
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • zsír, vagy étolaj

Elkészítése:

A pontyot mélyen beirdaljuk, mindkét oldalát és a hasüreget is sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük 2 gerezd zúzott fokhagymával, majd fóliába csomagolva néhány órára betesszük a hűtőbe, hogy a fűszerek kissé átjárják, ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót.

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, lehámozzuk. A vöröshagymát, paradicsomot, zöldpaprikát és a fokhagymát szintén felszeleteljük, a füstölt szalonnát pedig keskeny csíkokra vágjuk.

A tepsit vastagon kikenjük (zsírral vagy étolajjal, ízléstől függően) és az alját egy rétegben végigrakjuk a burgonya karikákkal (az adott mennyiség felével), majd azokra mehet tovább a felszeletelt vöröshagyma és fokhagyma. Kissé megsózzuk, borsozzuk.

A pontyot kicsomagoljuk és a mindkét oldalán lévő irdalásokba füstölt szalonna csíkokat helyezünk minél többet ha lehet!

Az így előkészített halat óvatosan ráhelyezzük a tepsiben,- vagy tűzálló tálban lévő burgonya és hagyma ágyra, majd körberakjuk a paprika és paradicsom szeletekkel.

Miután már csak a főtt krumpli másik fele maradt, rászeleteljük a zöldségágyra és ezzel zárjuk a rétegelést.

Ízlés szerint fűszerezzük, megcsorgatjuk némi zsiradékkal és előmelegített sütőben 180ºC-on (közepes lángon) sütjük.

Mialatt pirul a halunk, előkészítjük a tejfölt. Egy tálban kikeverjük pici sóval, borssal, 1 kávéskanál fűszerpaprikával és 1 csapott evőkanál liszttel csomómentesre habarjuk, ha sűrű, 1-2 evőkanál vízzel könnyíthetünk az állagán. Körülbelül 25 perc múlva már kipöndörödik a szalonna az irdalásokból (kisül), a burgonya is pirulgat… ekkor kivesszük a sütőből és megkenjük a tejfölös keverékkel, majd visszatéve újabb 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

6-8 perc pihentetés után felvágjuk és a zöldségekkel együtt személyenként tálaljuk, friss kenyérszeletekkel kínáljuk!

Tipp:

Téli időszakban friss érett- ízes paprika és paradicsom hiányában tökéletesen megteszi a házilag eltett lecsó is, ugyanúgy kell eljárni az elkészítésnél mint nyers állapotban, a lecsó levével is megcsorgathatjuk a burgonyát.