Karácsonyi püspökkenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karácsonyi püspökkenyér

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 30 dkg aszalt gyümölcs ebből 5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 5 dkg apróra vágott dió
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja plusz a felének a leve
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2evőkanál habtejszín

Elkészítése:

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és 2 ek habtejszínnel, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. A lisztben elkeverem a sütőport, majd a tojás fehérjékből kemény habot verünk.

A sárgákhoz óvatosan hozzáadjuk a habot és a lisztet, majd óvatosan összeforgatjuk. Beleszórjuk a diót és a gyümölcsöket, majd újra elkeverjük.

Egy őzgerincformát kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát belesimítjuk és 160 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 40 percig. Tűpróbát végezzünk!

Tipp:

Én a gyerekek miatt nem használok igazi rumot csak rumaromát. A mazsolát ebbe áztatom bele. Én csak megporcukrozom, mert ha beleforgatnám még édesebb lenne. Szerintem ez is elég és így is nagyon finom.