Hájas-leveles szilvalekváros sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Hájas-leveles szilvalekváros sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg gondosan lekapargatott, ledarált háj (a fagyasztóból vettem ki és egy tál hideg vízben olvadt ki egy fél napon át)
  • 20 dkg finomliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dl kézmeleg fehérbor
  • 1 dl kézmeleg víz
  • 1 diónyi a fenti hájból

A végén:

  • szilvalekvár
  • porcukor

Elkészítése:

Az 50 dkg hájat összedolgozom a 20 dkg finomliszttel, három különböző méretű gombócot formázok belőle és félrerakom pihenni (szobahőmérsékleten), míg a tészta elkészül.

A további felsorolt hozzávalókból Összeállítom a tésztát, akár kézzel, akár a kenyérsütőgép segítségével. Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta homogénné válik és (a gépből kivéve) nem ragad a deszkához. 20 perc pihenőt adunk neki.

A pihentetés után jó nagyra nyújtsuk a tésztánkat, vékonyra, és lehetőleg ne lisztezzük már tovább.

A legnagyobb hájgombócot rácsipkedem és késsel elkenegetem rajta. Az elsimított hájat belehajtogatjuk a tésztába: alulról középre a feléig, felülről szintén középre a fele tésztáig, majd két oldalról szintén középre csukjuk a tészta széleit. A végén pedig, mint egy könyvet “becsukjuk” az egészet. A nyújtófával meg kell püfölni a tetejét, hogy ne maradjon benne levegő. Fél órás pihenő következik.

A második nyújtásnál a közepes méretű gombócot csipkedjük, simítjuk, hajtogatjuk a tésztába és megint magára hagyjuk fél órára. A harmadik nyújtásnál a megmaradt legkisebb mennyiségű hájat osszuk el a tésztán és az utolsó hajtogatás következik. Ezután pedig az utolsó fél órás pihenő idő.

A tészta nagyjából két sütésre való mennyiség, így azt kettévágom és az egyik felét a fagyasztóba teszem. Jól fog jönni egy későbbi vendégségnél, hogy előkészület nélkül összedobhatunk egy kis süteményt.

A másik felét másnapig a hűtőbe tehetem, de rögtön ki is nyújthatom. Immár nem szükséges nagyon vékonyra, legyen kb 3-4 mm. 6 X 6 cm méretű négyzetekre vágom és kettéhajtva sütőpapíros tepsibe pakolom (kb 30-35 db) őket.

Lehetőleg légkeverés nélkül, 180-200 fokos sütőbe teszem őket és akkor veszem ki, mikor rózsaszínesedni kezd a tészta, de még aranybarnára nem vált.

Még melegen – egy kés segítségével – bebújok a “tésztakönyvek” zsebébe és sűrű lekvárral megkenem. Rögtön porcukorba hempergetem, aztán hagyom kihűlni.

Tipp:

Fontos, hogy minden hozzávaló pár órája már szobahőmérsékleten legyen, semmi ne legyen hideg, hűtőből frissen kivett.

És fontos, hogy ne maradjon levegő a hajtogatott tésztában, hajtogatás közben mindig sokat döngölöm a nyújtófával.