Dobos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Dobos torta

Hozzávalók:
Tészta (24 cm-es formához):

  • 10 tojás
  • 8 ek liszt
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 10 ek cukor

Krém:

  • 8 tojás
  • 40 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg keserű csokoládé
  • 4 ek kakaópor
  • 1 üveg rumaroma
  • 40 dkg vaj

Máz:

  • 2*15 dkg kristálycukor
  • 2*1 kk citromlé
  • 2 *1 evőkanál vaj

Elkészítése:

5 tojsból piskótatésztát keverünk, majd 5 darab 24 cm-es lapot sütünk. A maradék hozzávalókból újabb adag masszát keverünk és még 5 lapot sütünk.

Ne keverjük ki egyben a masszát, mert össze fog esni és nem lesz jó a piskóta.

A cukrot az egész tojásokkal gőz felett felverjük 15-20 perc alatt. Ha már jól átmelegedett, jó habos, akkor levesszük a gőzfürdőről és hozzáadjuk az összetört csokoládét, illetve a kakaót.

Amikor már szoba hőmérsékletűre hűlt, akkor betesszük a hűtőbe 2-3 órára.

A lágy vajat a jól lehűlt krémmel habosra keverjük. Megtöltjük a lapokat. Egyet félreteszünk, erre kerül majd a máz.

A krémből is hagyunk a torta díszítéséhez.

A cukrot felolvasztjuk a vajjal és citromlével és ha karamellizálódott, a tortalapra öntjük.

Vajas meleg késsel bejelöljük a szeletek helyét, ráhelyezzük a torta tetejére és ízlés szerint díszítjük. A másik adag karamellt is elkészítjük és egy sütőpapírra formákat rajzolunk vele, amelyekkel a torta oldalát díszítjük.