Mogyorótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mogyorótorta

Hozzávalók:
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)

A tetejéhez és aljához:

  • 6 tojásfehérje
  • 200 g cukor
  • 200 g darált mogyoró
  • 2 ek keményítő

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • 50 g liszt
  • 50 g darált mogyoró
  • 50 g keményítő

A krémhez:

  • ½ liter teljes tej
  • 40-45 g kukorica keményítő
  • 125 g porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 50 g vaj
  • 50 g mogyoró

Elkészítése:

A tetejéhez és az aljához először is szükségünk lesz a tortaformánk aljára, amit körülrajzolunk egy darab sütőpapíron kétszer. A masszához elkezdjük habbá verni a tojások fehérjéjét, majd mikor félig kész, hozzáadagoljuk a cukrot is és tovább verjük, nem túl kemény habbá. A keményítőt összekeverjük a darált mogyoróval és óvatosan hozzáforgatjuk a habhoz.

Ezután habzsákba töltjük (egy sima uzsonnás zacskó levágott csücsökkel is jól működik) és a korábban megrajzolt köröket spirál formában kitöltjük. 190 fokon kb 10 perc alatt megsütjük, majd azonnal hűtőrácsra tesszük.

A piskótához habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a liszt-mogyoró-keményítő keverékét illetve a habbá vert fehérjéket. A kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és 180 fokon kb 30-40 perc alatt megsütjük. Miután kisült, ezt is azonnal a hűtőrácsra tesszük hűlni.

A krémhez a keményítőt és a cukor felét vastag falú lábosba tesszük. Hozzáadagoljuk a tejet, közben folyamatosan kevergetés mellett felforraljuk.

Egy másik forralóedényben habosra keverjük a tojások sárgáját a maradék cukorral, majd szűrőn át ráöntjük a tejet, közben folyamatosan keverjük. A krémet felmelegítjük, de mihelyt megjelennek az első buborékok, levesszük a tűzről, azonnal jégkockával teli hűtővízbe helyezzük a lábost. Amint lehűlt 50 fokra, hozzákeverjük habverővel a vajat, majd a megpirított, ledarált mogyorót.

Összeállítjuk a tortát a formájában: habos lap-krém-piskóta-krém-habos lap sorrendben. Minimum 2 órára hűtőben pihentetjük, mielőtt felszelnénk.