Birsalmasajt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Birsalmasajt

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 80 dkg cukor

Elkészítése:

A birsalmákat alaposan megmossuk, 4 felé elvágjuk, magházukat kivágjuk. Beletesszük egy nagy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje az almákat. Puhulásig közepes lángon főzzük.

Ezután leszedjük a héját (van aki rajta hagyja, én személy szerint le szoktam szedni). A vizet amiben főtt kiöntjük, és a meghámozott birsalmákat összeturmixoljuk. Főzzük tovább 20-25 percig, amíg el nem válik az edény aljáról.

Ezután lemérjük a pürénk súlyát, és 1 kg-hoz hozzáadunk 80 dkg cukrot. Összefőzzük vele addig, amíg a cukor elolvad benne. Száraz tálkákba, vagy őzgerincformába öntjük. Legalább 1 hétig szárítjuk. Minél tovább hagyjuk száradni, annál jobb lesz.