Chilis-rozmaringos pulykamell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Chilis-rozmaringos pulykamell

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell
  • 6 nagy burgonya
  • 1 fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • vaj
  • méz
  • erős pista
  • só, bors
  • rozmaring ágak
  • őrölt rozmaring
  • vegeta

Elkészítése:

Előző este 6%-s sóoldatot készítünk (6 dkg só, 1 liter víz), ebbe helyezzük a húst, és hűtőbe rakjuk. Sütés előtt leöntjük róla, alaposan átöblítjük, majd leszárítjuk.

Egy serpenyőben, kevés olajon “körbesütjük”, hogy bezárjuk a rostokat, így a húsban maradnak a finom ízek és nedvek. Tepsibe rakjuk, és megkenjük a méz-olíva-erős pista-bors keverékkel.

A megtisztított, hasábra vágott burgonyát, és a fokhagymagerezdeket köré szórjuk. Vegetával és őrölt rozmaringgal meghintjük, majd meglocsoljuk olajjal. Három-négy diónyi vajat is teszünk hozzá.

A rozmaring ágakat is mellé rakjuk, majd az előmelegített kb. 220 fokos sütőben lefóliázva pároljuk fél órát.

Ellenőrizzük a hús puhaságát, és utána fólia nélkül, a burgonyát is sűrűn locsolgatva pirosra sütjük.

Tálalás előtt a húst 10 percig “pihentetjük”, majd szeleteljük