Burgonyás szendvics zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Burgonyás szendvics zsemle

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 4 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)

Tetejére:

  • 1-2 ek víz
  • 1 ek szezámmag

Elkészítése:

A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk. Csinos gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Hagyjuk még 30 percet kelni.

Lekenjük vízzel és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.