Hozzávalók:
A tálaláshoz:
A szalvéta gombóchoz:
Továbbá:
Elkészítése:
A szalonnát kockázzuk fel, a hagymát és a zöldségeket is szintén. Tegyük tálba a húst,és szórjuk rá, a borókát,a borsot, a babért, keverjük össze az ecetet, az olajat és fehérbort 2 dl vízzel, és locsoljuk a húsra.
Adjunk hozzá az előkészített zöldségeket, és 1 napra tegyük érni a hűtőbe. Takarjuk le fóliával.
Másnap vegyük ki a húst, öntsük le a levét egy lábasba. A szalonnát süssük ropogósra, majd adjuk hozzá a vajat. Sózzuk meg a húst minden oldalán. Tegyük a forró zsiradékba és süssük nagy lángon néhány percig. Vegyük ki a húst és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a zöldségeket és szórjuk meg a cukorral. Pirítsuk aranybarnára, majd adjuk hozzá a szeletelt citromot és öntsük fel a páclével.
Tegyük bele a húst és fedő alatt pároljuk 1 órán keresztül. Ezután tegyük át tepsibe és 180 fokos sütőben süssük további 1 órát. Közben locsolgassuk a pecsenyelével.Vegyük ki a megpuhult húst,a zöldséget turmixoljuk össze a pecsenyelével.
Keverjük simára a lisztet 0,5 dl vízzel, és adjuk a mártáshoz. Forraljuk fel, sózzuk meg, majd gazdagítsuk habtejszínnel. Szeleteljük fel a húst,és tálaljuk citromszeletekkel, (elmaradhat),kínáljunk mellé szalvétagombócot szeletelve.
A vászonszalvétát bevajazzuk és kiterítjük. A zsemléket felkockázzuk és tepsibe terítve megpirítjuk. A hagymát tisztítás után apróra vágjuk, majd 2-3 percig vajon pároljuk, a petrezselyemzöldet is hozzákeverjük.
Ezután a pirított zsemlyekockával összekeverjük. A tojásokat a tejben elkavarjuk, a lisztet beleszórjuk, sózzuk,borsozzuk. Végül a zsemlékre öntjük. Összedolgozzuk és hosszúkás rúdba formázzuk, majd a szalvétába csavarjuk és a két végét jó szorosan bekötjük.
Lobogva forró, enyhén sós vízben engedjük, de akkora legyen az edény hogy ellepje az egészet és kényelmesen beleférjen. 20 percig főzzük éppen csak gyöngyözzön a vízben. Ezután kiemeljük és lehűtjük, majd felszeleteljük a húsunk mellé.
A szószt ráöntjük a húsra.