Mandulás keksz.

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mandulás keksz.

Hozzávalók:
Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg darált mandula
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 20 dkg méz
  • 8 dkg vaj

Elkészítése:

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a darált mandulát, a fűszereket, a sütőport, a szódabikarbónát, a citrom, és a narancs reszelt héját.
Ezután keverjük alaposan össze.

Egy lábosba tegyük bele a mézet, és a vajat, majd alacsony hőfokon, kevergetve olvasszuk fel. Amikor teljesen felolvadt vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a narancs, és citrom levét.
Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd keverjük alaposan össze. (egy keményebb tésztát kell kapni, ha lágy lenne, akkor még egy kevés lisztet keverjünk hozzá)
Hagyjuk teljesen kihűlni.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a kihűlt tésztából csippentsünk le diónyi darabokat, és formázzuk golyóvá. Ezután helyezzük a sütőpapírra egymástól távolabb a golyókat, és az ujjunkkal lapítsuk le őket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 15 perc alatt szép világos színűre.
A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kekszeket, majd hűtsük ki egészen.

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.