Hozzávalók:
Tészta:
Marcipán:
Csokoládé máz:
Elkészítése:
Egy lábosba öntöm a cukrot és a tejet és addig főzöm amíg el nem olvad. Majd felváltva több részletben adagolom a két fajta lisztet, folyamatos kevergetés mellett. Amikor sűrűbb lesz,és “forrni” fog,akkor kb. 2-3 percig kevergetem.
A tűzről levéve hozzáteszem a vajat és a mandulaaromát és kevergetem, amíg a vaj el nem olvad. Ha kész,várom amíg picit lehűl, majd lefóliázom az edény tetejét és hűtőbe teszem egy éjszakára.
A vajat és a cukrot hólyagosra verem, majd hozzáadom a tojások sárgáját és folytonos keverés közt hozzáteszem lassanként az olvasztott csokoládét és a lisztet, végül pedig a tojásfehérjékből keményre vert habot. Vajjal kikent tortaformában, 180°C-on tűpróbáig sütöm.
Amikor kész a piskóta és kihűlt, 3 rétegre vágom. A hűtőből kiveszem a már megkeményedett marcipánt és porcukrozott deszkán kinyújtom egy kis részét. Ezután a piskóta első rétegét megkenem házi készítésű lekvárral (én édesanyám almalekvárját használtam), majd ráborítom a kinyújtott marcipánt.
Ezt teszem a következő réteggel is. Ha oldalt kilóg a marcipán, akkor levágom a torta szélén.
Egy hőálló tálat teszek egy meleg vízzel teli fazékba. Beleteszem a vajat, a kristálycukrot, a kakaót és a tejet, majd addig főzőm amíg hólyagosodni nem kezd. Ekkor leveszem a tűzről és beleteszem a felvágott csoki darabkákat,majd kb.2percig kevergetés mellet hűlni hagyom.
Ezután leöntöm vele a tortát,és megvárom amíg kicsit megszilárdul rajta.
Egy golflabda méretű marcipánt kicsípek a tálból, majd öntök rá pár csepp málna piros ételfestéket, majd porcukorral vagy kukoricakeményítővel összedolgozom.
Ha ez kész,akkor porcukrozott deszkán kb. 2mm vastagságúra nyújtom, és fondant kiszúróval közepes méretű virágokat szúrok, majd a torta oldalára rakom őket.
Egy szintén golflabda méretű darabot csípek ki a marcipánból és porcukrozott deszkán kinyújtom, ezt is kb. 2mm vastagságúra, majd egy kis méretű, virág alakú fondant kiszúróval kiszúrom és körbe, a torta tetejére teszem őket.
Ezután a maradék rózsaszín marcipánból egy mintát, vagy figurát készítünk a torta közepére (én az ünnepelt keresztnevének a kezdőbetűjét formáztam rá, majd fondant formázóval vonalakat nyomkodtam bele). :)
Ha szeretnénk, hogy a piskótának erőteljesebb színe legyen, akkor még adhatunk hozzá kakaóport ízlés szerint.
Érdemes a mázat akkor elkészítenünk amikor már összeállt a torta, mert hamar megszilárdul és akkor krémes állaga lesz, amit nehezebb szebben a tortára tenni.
Amikor a marcipánhoz az ételfestéket adjuk(ekkor másabb állaga lesz),addig adjuk hozzá a porcukrot,amíg kb. az eredeti halmaz állapotú marcipánt meg nem kapjuk.