Fahéjas- almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
14 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Fahéjas- almatorta

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 22 dkg cukor
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 4 ek tej
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk fahéj
  • pici só
  • 4-5 alma

Joghurtos Krém:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 nagy pohár fahéjas-almás joghurt (450 g)
  • 1 cs zselatin fix

Vajkrém: (Ez csak akkor szükséges, ha marcipán bevonatos tortát készítünk!)

  • 15dkg porcukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin

Hamis marcipán bevonat:

  • 35 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek keményítő
  • 2 ek mandulaaroma
  • 10 g zselatin
  • 2 ek víz
  • 50 g margarin

Elkészítése:

Piskóta:

A tojásokat a cukorral robotgéppel felverjük, majd hozzáadjuk a margarint, ezután a tejet. Kézi habverővel gondosan eldolgozzuk benne az apránként beleszitált sütőporos lisztet. Az így kikevert masszát sütőpapíros 22-24 cm-es tortaformába töltjük.

Az almát cikkekre vágva a tetejére tesszük, kicsit belenyomkodjuk a tésztába, majd megszórjuk fahéjas kristálycukorral. 180 fokon kb 30 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Joghurtos krém:

A habtejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, 1 dl joghurtban elkeverjük a zselatin fixet és ezt is hozzáadjuk. Kb 1-2 perc alatt készre keverjük.

Vajkrém:

A vajat kihabosítjuk és hozzákeverjük a cukrot, majd robotgéppel kb 10 percig keverjük alacsony fokozaton.

Hamis marcipán bevonat:

A tejet és a porcukrot felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és az aromát, ismét felfőzzük kb 2 perc alatt, majd a tűzről levéve hozzáadjuk 2 ek vízben feloldott zselatint. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzáadjuk a margarint és keményítős felületen gyúrjuk. Azonnal használható.

Összeállítás:

A piskótát 2 felé vágjuk, megtöltjük a joghurtos krémmel, majd kívülről egyenletesen bekenjünk a vajas krémmel vékonyan és hűtőbe tesszük 1 órára. A bevonatot kinyújtjuk és egy nyújtófa segítségével a tortára helyezzük.

Kezünkkel elsimítjuk előbb a torta tetején majd az oldalán, a felesleget levágjuk és ebből készíthetünk díszeket, virágokat, szegélyt.

Ízlés szerint díszítjük! A lila színhez kék és piros porfestéket használtam. Én írókamázat, és marcipán rózsákat készítettem a díszítéshez!