Narancsos profiterol

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Narancsos profiterol

Hozzávalók:
a mennyiségek: kb 30-40 db profiterolhoz

  • 200 gramm liszt
  • 2 dl víz
  • 200 gramm vaj
  • 7 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor

A krémhez:

  • 1 vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 narancs héja és leve
  • 1 csipet fahéj

A tetejére:

  • 100 gramm étcsokoládé

Elkészítése:

A vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, megvárjuk amíg elolvad a vaj,és akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót,a cukrot és összekeverjük, addig kell keverni, amíg az edény falától el nem válik.

Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Majd habverővel jól összekeverem.

Egy trükk: a habzsákot egy pohárba tettem, és utána kanalaztam bele a krémet. Így sokkal könnyebb megtölteni a habzsákot.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomtam a habzsákból.Kézzel megspricceltem egy kis vízzel őket, majd előmelegített sütőben 12-15 percig sütöttem, 180 fokon. A sütőajtót tilos kinyitni. Szép kis fánkocskák lettek.

A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét.

Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. Persze ezeket elhagyva sima vaníliás krémmel is isteni finom. Ezzel a krémmel kell megtölteni a kis fánkocskákat.

Amikor kihűltek, akkor az aljukat kilyukasztottam egy hústűvel, de mondják még a fakanál végét is. Szóval a hústűvel addig lyukasztottam, amíg akkora nem lett a lyuk, hogy beférjen a kinyomó feje.

Majd szintén habzsákba tettem a krémet, és a fánkokba töltöttem. Egy tányérra halmoztam őket és vízgőz felett olvasztott csokoládéval meglocsoltam.