Osztrák mézeskalácstorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Osztrák mézeskalácstorta

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói.

  • 20 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Tetejére:

  • 50 dkg sárgabaracklekvár
  • 15 dkg marcipánmassza
  • 16 db aszalt szilva (magozott)
  • 10 dkg ét csokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé

Fenyőformáknak:

  • 5 dkg marcipánmassza
  • Fél teáskanál matcha zöldteapor

Elkészítése:

A vajat megolvasztjuk, majd belereszeljük az étcsokit és a marcipánmasszát. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel kihabosítjuk, majd a csokis marcipános masszába keverjük.

A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokis masszába forgatjuk. Beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt 22cm-es tortaformában, 160 fokos sütőben megsütjük.(kb 40-45 perc).

Még melegen kivesszük a formából, lehúzzuk róla sütőpapírt és megkenjük baracklekvárral. Ezt többször is megtehetjük, mivel a tészta beissza a lekvárt.

A marcipánmasszát porcukrozott deszkán kinyújtjuk, majd egy akkora kört vágunk ki, mint a tortánk és rátesszük a tetejére. Erre jön az aszalt szilva, körben és a közepére. Az ét és a tejcsokit gőz felett megolvasztjuk, majd ráöntjük a tortára.

Díszítésnek a maradék marcipán masszába belegyúrjuk a zöldtea port, kinyújtjuk és fenyő formájú kiszúróval kiszúrjuk.

Tipp:

Nincs ugyan méz a tortában, de a mézeskalács fűszerek olyan illatot és ízt kölcsönöznek neki, ezért a “mézeskalács torta” elnevezés.
Azoknak ajánlom ezt a tortát karácsonyra megsütni, akik a nem túl krémes süteményeket szeretik, illetve akik kedvelik a Sacher tortát, azok ezt is szeretni fogják.