Hozzávalók:
A mérőcsésze 2,5 dl-es
Elkészítése:
A felütött tojást tálba tettem, ráöntöttem a tejet, felvertem. Hozzákevertem a lisztet. A túrót már előzőleg villával szétnyomkodtam és összekevertem a lereszelt sajttal. Most ezt is a tésztához vegyítettem. A csapott teáskanál sónak előbb csak a felét kevertem bele, de kellett a másik fele is (kóstolás!).
Egy 28 centi átmérőjű serpenyőt körbekentem 2 evőkanál olívaolajjal, felforrósítottam. Beleöntöttem a tésztát, elegyengettem és egy percig erős tűzön megkapattam, majd mérsékelt tűzön fedő alatt sütöttem, míg az alsó fele pirosra sült.
Ekkor két falapát segítségével óvatosan megfordítottam és már fedő nélkül, erősebb lángon fejeztem be a sütést.
Meleg, de már nem forró állapotban szeleteltem és azonnal fogyasztottuk.
A hacsapuri eredetileg egy grúz lepénykenyér, amelynek élesztős, munkaigényesebb változata is van. A grúzok sulugunit – sós, savanyú sajtféleséggel készítik, de mivel nálunk az nincs, félzsíros tehéntúróval helyettesíthető.
Bármilyen kemény sajt megfelel. A só mennyisége a sajt sósságától függhet, ezért tanácsos a nyers tésztát megkóstolni.