Hozzávalók:
Piskótához:
Krémhez:
Nyújtható cukormázhoz (fondant):
Elkészítése:
A tojás fehérjét felverem habnak, mikor kb félig már felvertem, beleszórom a kristálycukrot és egészen keményre, krémesre verem robotgéppel. Ekkor hozzáadom a tojás sárgákat és a vizet és kb még egy percig tovább verem. Ekkor fakanalat veszek elő és fokozatosan adagolva beleszórom a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet – a fakanállal jól kikeverem, nem kell félni, ez a hab nem török össze. Sütőpapírt szabok a kerek kapcsos tortaformám aljába (25-27 cm) és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 170, majd 5 perc múlva 160 fokon sütöm kb 50 percig (tűpróbát végezzübk!). Nagyon masszív tészta lesz. Mikor megsül rácson hagyom kihűlni, ezután 3 lapra vágom.
A piskóta sütési ideje alatt elkészítem a krémet: A pudingport kikeverem előbb kevesebb eperízű üdítővel, majd mikor már csomómentes, beleöntöm a maradékot és ebben lassan megfőzöm a pudingot. Én 2 ek kristálycukrot adtam még hozzá, de ez az italtól függ. Nagyon selymes, lágy krémet kaptam. Félretettem hűlni, időnként átkevertem, de nem hajlamos csomósodásra. Mikor már majdnem teljesen kihűlt belekevertem a vajat és a kókuszzsírt és robotgéppel kihabosítottam. Megkóstoltam, nem kell-e még cukor bele, de éppen jó volt így, ezért betettem pihenni a hűtőbe amíg a tortát fel nem vágtam, elő nem készítettem. Mikor már minden hideg volt, megkentem a lapokat a krémmel és bekentem a torta oldalát, illetve tetejét is.
Előtte való napon elkészítettem a torta bevonásához szükséges fondant-ot.
Egy nagyobb hőálló tálba belemértem a vizet és a zselatint. Picit hagytam, hogy megszívja magát a zselatin, majd gőz fölött felmelegítettem állandóan kavargatva. Nem szabad forrnia! Mikor már meleg, beletettem a mézet és a vajat és addig kevergettem, míg elolvadt a vaj és minden szép egynemű lett. Ekkor kicsit hagytam hűlni, majd fokozatosan adagoltam bele a porcukrot. Először fakanállal kavargatva, majd mikor már darabos lett, kézzel gyúrtam bele amennyit fel vett. Ez nálam 80-90 dkg volt. Mikor már nem nagyon volt ragacsos folpackba és nylon zacskóba csomagolva betettem egy éjszakára a hűtőbe.
A piskóta összeállítása és lehűtése közben kivettem a fondantomat szobahőmérsékletre, étkezési keményítőt hintettem a gyóródeszkára és átgyúrtam az egészet. Mikor már jól formálható volt, arányosan levágtam különböző mennyiségeket, melyeket étkezési színezővel megszíneztem. Közben keményítőt továbbra is használtam, hogy könnyebb legyen a munka. Nagyon jól lehetett dolgozni a fondanttal, először az egész tortát bevontam rózsaszínnel, majd a Kitty motívumai szerint színeztem tovább. Természetesen előtte készítettem papírból egy elképzelés szerinti sablont. A figura egyes részeit úgy ragasztottam egymásra, illetve a tortára, hogy picit megnedvesítettem vízzel a részleteket, de éppen csak picikét szabad.
Ez a torta nov. 23-án készült, kicsi unokám 2. születésnapjára. Nagy sikere volt a családban! :) :)
Nem készültem rá, hogy jelentkezem vele egy receptversenyen, csak a konyhai asztalon fotóztam le, utána pedig pikk-pakk elfogyott :)
Nagyon kellemes lett a krém, sokkal könnyebb, mint az egyéb vajas főzött krémek – máskor is így fogom készíteni! A kókuszzsír is bevált!