Hozzávalók:
Tésztához:
Kencéhez:
Elkészítése:
Kb 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk. A lisztbe belekeverjük a két tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt és a tejet. Jól összedolgozzuk, kb 25-30 percig dagasztjuk, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Amikor már jó levegős, hólyagok vannak benne, akkor az olvasztott vajat vagy zsírt is beledolgozzuk. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és az oldalát liszttel meghintjük. A tésztát visszahelyezzük és a tetejét is meglisztezzük. Letakarjuk és egyenletes langyos helyen kb 1/2 órát kelesztjük. Újra dagasztjuk, majd újra kelesztjük egy fél órát.
A felolvasztott vajból a vaníliából és a porcukorból elkészítjük a kencét.
A jól meg kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk és hengert formálunk belőle, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik rész tésztát öt, a másikat hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formálunk. Az öt gombócból lesz a kalács alapja, a hat részből öt adja majd a napraforgó kisebb szirmait, míg a hatodik lesz majd a kalács közepe.
Először az öt gombóccal foglalkozunk. Mindegyik gombócot kb tányér nagyságúra, 2-3 milliméter vastagságúra kinyújtjuk. Az egyiket egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, ez lesz majd a teteje, a felső lap. A négy egyforma nagyságú kinyújtott lapot megkenjük a langyos kencével és egymásra helyezzük őket. A tetejére úgy rakjuk rá a nagyobb lapot, hogy az beborítsa a többi lap oldalát is. Ezt a felső lapot nem kell megkenni a kencével. Az egymásra rakott lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és nyolc részre bevágjuk a tészta közepét, vigyázva, hogy a szélénél kb 1 centis részt vágatlanul hagyjunk. Ez az egy centis rész tartja majd össze a tésztát. A bevágások mentén a szirmokat kihajtjuk.
A második öt gombócot akkorára nyújtjuk, mint a lyuk a kalács közepén. Ezekkel ugyanúgy járunk el, mint az előzőekkel, tehát nyújtjuk, kencével megkenjük, egymásra rakjuk, a felső lappal beborítjuk, ezt viszont nem kenjük be a kencével. A középre helyezett belső lapokat szintén nyolc részre vágjuk ügyelve arra, hogy a vágások az előzőleg kihajtott szirmok közepére essenek.
Ezeket a belső szirmokat is kihajtjuk.
A hatodik gombócot behelyezzük középre. Ezt is megkenjük a kencével és áztatott mazsolával megszórjuk.
Kb 30 percig tovább kelesztjük, majd tojás sárgájával megkenjük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 3/4 óra alatt aranybarnára sütjük.