Túrós batyu

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Túrós batyu

Hozzávalók:
Tészta:

  • 0,5 kg liszt
  • 3 dl tej
  • 1,5 ek. cukor
  • 1 kk só
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 0,5 kg túró
  • 10 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1,5 ek. búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Tészta:

Az élesztőt 1 tk. cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott vajat, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk.

Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni 30 percig.

Töltelék:

Egy kisebb edényben a tojást elkeverjük a cukrokkal, majd a darával, reszelt citromhéjjal és végül beletesszük az áttört túrót is.

Aztán a tésztát kb. 40×40 cm-es négyzetté nyújtjuk, majd keresztben-hosszában négybe-négybe vágjuk, azaz 16 kis négyzetté.

Mindegyikre 1-1 jó ek-nyi tölteléket halmozunk, a szemben lévő csücsköket kissé megnyújtjuk, a 4 csücsköt megkenjük a tetejére szánt felvert tojásból, majd egymásra hajtva batyut formázunk. Tepsire rendezzük a batyukat.

Ha túl közel kerülnek egymáshoz, az oldalukat kenjük meg olvasztott margarinnal, hogy ne ragadjanak össze süléskor.

Tetejüket tojással megkenjük. Így hagyjuk pihenni, míg a sütőnk bemelegszik.

Sütési hőfok / idő / mód: 180°C / 15 perc / alul-felül sütés