Hamis rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Hamis rétes

Hozzávalók:
2 db rúdhoz
Tészta:

  • 18 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 kk citromlé
  • fél dl langyos víz

Töltelék:
Mákos:

  • 100 g darált mák
  • 1 db alma
  • fahéj
  • 50 g porcukor
  • fél ek búzadara
  • tej

Túrós:

  • 250 g túró
  • 80 g cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 ek búzadara

Kenéshez:

  • 1 dl olaj
  • 100 g tejföl

Elkészítése:

A lisztet, a tojást, az olajat, citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és fél órát pihentetjük.

Túrós töltelék:

A túrót, cukrot, búzadarát és a tojást egy tálban géppel addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad.

Mákos:

Az almát héjastól lereszeljük. A mákot a többi hozzávalóval elkeverjük, és annyi tejet öntünk bele, hogy pépes masszát kapjunk.

A tésztát két cipóra osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, jó vékonyra, megkenjük a tejföl és olaj keverékével, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. (Egyiken a túrósat, a másikon a mákosat (a mákosra tesszük a kinyomkodott, reszelt almát)) Két oldalt picit ráhajtjuk a tésztát a töltelékre és feltekerjük úgy, hogy a hajtás része alulra kerüljön).

A másik cipóval is ugyanígy járunk el.  Sütőpapíros tepsire tesszük a réteseket, a tetejüket megkenjük a maradék tejföl-olaj keverékével, majd előmelegített sütőben megsütjük.  Öt percig hagyjuk pihenni, majd szélesebb darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve langymelegen tálaljuk.

Sütési hőfok / idő / mód: 180°C / 30 perc / alul-felül sütés