Gyümölcsös őzgerinc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Gyümölcsös őzgerinc

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 ek. rum aroma
  • 8 ek tej
  • 18 db kocka alakú háztartási keksz

Krém:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 db banán

Tetejére:

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 0,5 dl olaj

Elkészítése:

A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, de a tészta ne legyen ragacsos!

Az őzgerincformát fóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia kilógjon mindenhol, majd a kekszes masszával egyenletesen körbetapasztjuk az őzgerinc oldalát – félretesszük hűtőszekrénybe.  Ezt úgy csináljuk, hogy gyúródeszkán 11×29,5 cm-es téglalappá nyújtjuk, 2 részre vágjuk (nem hosszában) és így tesszük bele a formába, de alaposan nyomkodjuk bele!)

A krém elkészítése:

A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. 3 dl tejet feltesszük a tűzhelyre a cukrokkal és mikor már langyos hozzáadjuk a pudingos tejet. Mosogatótálcába hideg vizet engedünk (jégakkuval) és kevergetve kihűtjük. (így nem bőrösödik be a puding és pillanatok alatt kihűl).

Ha kihűlt a puding, a tejszínhabot felverjük a habfixálóval és óvatosan hozzákeverjük.

Elővesszük az őzgerincformát, melybe előzőleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hűtőbe tesszük 2 órára, majd óvatosan kiborítjuk egy tálcára.

A csokimáz elkészítése:

Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne az olajat és bevonjuk vele az őzgerinc desszertet. Majd egy egész éjszakán át hűtőben tároljuk, hogy a keksz megpuhuljon.

Forró vízbe mártott/megtörölt késsel óvatosan felszeleteljük és tálaljuk.