Francia krémes cupcake (mini torta)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Francia krémes cupcake (mini torta)

Hozzávalók:
A tésztához (12 db)

  • 2 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 18 dkg finomliszt
  • 0.75 dl tej
  • 0.75 dl napraforgó olaj
  • 6 g sütőpor

A krémhez:

  • 1 csomag főzős vaníliás puding (de bármilyen más is lehet)
  • 4 dl tej
  • cukor ízlés szerint

A díszítéshez

  • 3 dl habtejszín (hideg)
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor

Karamell szósz:

  • 12.5 dkg cukor
  • 2 ek víz
  • 75 ml habtejszín
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk.

A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék cukrot, és habosra keverjük. Ekkor hozzáadjuk a tejet és az étolajat, és simára keverjük.

A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval összekeverjük, majd a tojássárgás masszához szitáljuk. Az egészet csomómentesre keverjük.

Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is. Az így kapott masszát egyenlően szétosztjuk a muffintepsi papírral kibélelt mélyedéseiben.

175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsülnek. Rácsra szedjük őket, és megvárjuk, míg kihűlnek.

Amíg sülnek, elkészítjük a krémet Megfőzzük a pudingot. (Bármit lehet bele tenni, gyümölcs, dió, kókusz, stb…)

Ha a krém és a muffinok is kihűltek, összeállítjuk a tortácskákat: a muffin tetejét levágjuk, közepüket pedig egy kiskanállal kikapargatjuk. Ide töltjük be a vaníliás főzött krémet.A karamell szósz elkészítése:Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.

Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)

Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.

Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.

Hűlés közben sűrűsödni fog. Ha marad belőle, tároljuk hűtőben. Újra melegítve ismét folyós lesz.

A hideg tejszínhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a habfixálót, majd kemény habbá verjük. A habot habzsákba töltjük, és kidíszítjük vele, vagy egy kanállal a sütik tetejére halmozzuk.

Az elkészült cupcake-ek tetejére karamellszószt csorgatunk, és megszórjuk vajkaramella darabkákkal. (12 db lesz belőle.)