Mozzarellával töltött, mediterrán húsgolyók.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Mozzarellával töltött, mediterrán húsgolyók.

Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:

  • kb. 80 g. mini mozzarella, (8-10 db. golyó)
  • 30 dkg. darált sertéshús
  • 1 evőkanál rizs
  • 1 tojás
  • friss bazsalikom
  • oregánó
  • petrezselyem zöld
  • snidling
  • egy fél mag nélküli csili
  • frissen őrölt bors

A raguhoz:

  • 1 db színes paprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál újhagyma
  • fél szál szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kevés petrezselyem zöld
  • néhány bazsalikom levél
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 – 4 dl. paradicsomszósz

Továbbá:

  • 40 dkg száraztészta ( hosszú metélt, spagetti, makaróni, fodros kocka, vagy bármilyen olaszos jellegű, de nem nagyméretű tészta)

Elkészítése:

A húsgombócokat készítem el először. A darált húshoz rizst, tojást, kimagozott apróra vágott csilit, és apróra vágott zöld fűszereket keverek, sózom, enyhén megborsozom, majd összedolgozom.

Egy órára a hűtőbe teszem.

A mini mozzarellákat kétfelé vágom, és kis húspogácsák közepébe teszem, majd enyhén olajos kézzel golyókat formálok belőlük.

Ebből a mennyiségből 16 kisebb golyót készítettem. Forró, enyhén sós vízben, a golyókat megfőzöm. Addig kell főzni, míg a forrás közben a golyók a víz tetejére emelkednek, és utána még öt percig. Míg a húsgolyók főnek, elkészítem a ragut.

A sárgarépát, és a színes paprikát vékony csíkokra (zsülienre) vágom, az újhagymát felkarikázom, a fokhagymát szétnyomom, a halványító zellert is felkarikázom. Néhány bazsalikom, és petrezselyem levelet apróra vágok.

Kevés olíva olajon először a sárgarépát, majd a többi zöldségfélét megpárolom, és mikor enyhén megpuhultak, megsózom, megborsozom, és hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, valamint felöntöm paradicsomszósszal.

Használható hozzá konzerv hámozott paradicsom is, de én a papírdobozos paradicsomszószt használtam, majdnem az egész dobozt.

Összeforralom, majd a közben forró, sós vízben kifőzött tésztát, valamint a leszűrt húsgombócokat is beleforgatom a serpenyőbe. A tésztát nem csepegtettem le, hanem a főzővízből, szűrővel, közvetlenül a serpenyőbe tettem.

Jól átforgattam, majd tálaltam.