Körtés lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Körtés lepény

Hozzávalók
22 x 32 cm-es tepsihez:

  • 4-5 db körte
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 2 dkg kakaó (cukrozatlan)
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 0,5 dl tejföl
  • 1-2 ek sárgabaracklekvár a lekenéshez

Elkészítése:

A körtét hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vájjuk ki a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint cikkekre, majd locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)

A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt.

Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a kakaót, majd a diót, végül pedig a sütőporral összekevert lisztet. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük rá a cikkekre vágott körtét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük)

A lekvárt állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. (ha túl sűrű lenne, akkor egy picike vizet öntsünk hozzá melegítés közben)

A sütőből vegyük ki az elkészült süteményt, majd egy ecsettel kenjük le a tetejét a forró lekvárral. Ezután a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a lepényt, majd úgy kínáljuk.