Hozzávalók
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
Kezdjük a töltelékkel, hogy legyen ideje kihűlni. A pudingot a 4 ek cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet elkezdjük forralni, majd hozzáöntjük a kikevert pudingot és az egészet besűrítjük. Félretesszük hűlni. A túrót 2-3 ek cukorral villával összetörjük és elkeverjük. Hozzáadjuk a puha, de nem folyós vajat és habverővel összedolgozzuk. Mehet bele a legalább langyosra hűlt puding is, és ezzel is alaposan összedolgozzuk. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, porcukorral még javíthatunk rajta. Félretesszük, jöhet a tészta.
A lisztet a dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet . Hagyjuk, hogy felfusson (15 perc). Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd sima tésztává gyúrjuk. (Ha nincs gép, kézzel is összeállíthatjuk a tésztát.)
Cipót formálunk belőle és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett felületre borítjuk és 8-10 egyenlő részre osztjuk. (Ha 8, akkor olyan nagyok lesznek, mint nekem, de szerintem ennél kisebb is bőven megteszi, így én legközelebb már 10 részre szedném.)
Egyenként téglalappá nyújtjuk a gombócokat és jól megkenjük a töltelékkel. Ne kenjük be az egészet, az egyik hosszanti oldalánál hagyjunk helyet, hogy feltekerésnél ne folyjon ki a töltelék. Ha megkentük, a 2 rövid oldalt picit behajtjuk, majd a töltelékkel megkent hosszú oldaltól kezdve feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk mind a 8-10 rudacskát. Lekenjük kevés vízzel elkevert tojással mindenhol és 30 percig meleg helyen tovább pihentetjük (ez lehet a sütőben, 50 fokon), majd újra lekenjük a felvert tojással és 200 fokos sütőbe tolva 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kissé hagyjuk hűlni, majd olvasztott csokival megcsurgathatjuk, ám nem kötelező.