Jókai torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Jókai torta

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg liszt

Narancsos hab:

  • 2 dl állati habtejszín
  • 2 dl növényi habtejszín
  • 2 narancs leve
  • 3 lapzselatin

Kakaós hab:

  • 2 dl állati habtejszín
  • 2 dl növényi habtejszín
  • 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 3 lapzselatin

Díszítés:

  • 5 dkg cukorból készült karamell
  • csokidara

Elkészítése:

A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukor egyharmadát, kemény habot készítünk. A tojások sárgáit a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük. A sárgájához több fázisba, óvatosan hozzákeverjük a fehérje kemény habját, majd az átszitált lisztet is beleforgatjuk. Kerek tortaformában (a forma alját kenjük ki, szabjunk bele papírt, erre öntsük a masszát), előmelegített sütőben, 180 °C fokon sütjük ki kb 40 percig. Ellenőrizzük tűpróbával. Rácsra borítva lehúzzuk a papírt, s kihűtjük a tésztát. Két lapra szeljük, egy vastagabbra, és egy vékonyabbra.

A lapzselatinokat beáztatjuk 10 percre hideg vízbe, majd kinyomjuk belőlük a vizet és megolvasztjuk. A habtejszínt elfelezzük és két tálban külön, kemény habbá verjük. Közben hozzá adjuk az egyikhez a narancsok facsart levét és a 3 lapzselatinból olvasztott zselét. Jól elkeverjük, kemény legyen a habunk.

A másik habtejszín adaghoz a kakaóport keverjük hozzá és a másik 3 lapzselatint.

A vastagabb lapot visszatesszük a formába, rákenjük a csokis habot (egy keveset tegyünk félre díszíteni), majd a vékony lap kerül rá és erre a narancsos habot kenjük. A tortát hűtőben lehűtjük.

A formát körbe vágva leválasztjuk a tortáról, krémmel körbe kenjük és csokidarával panírozzuk. Tetejére hab rózsákat nyomunk ízlés szerint, majd karamellel díszítjük.