Foszlós- mazsolás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Foszlós- mazsolás kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg kristály cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 7-8 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál habtejszín
  • csipet só
  • mazsola

Elkészítése:

A lisztet a cukorral és csipetnyi sóval összekeverjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kevés tejjel elvegyítjük, kevés liszttel meghintjük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk.

Meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. A puha vajat, a tojásokat és a maradék tejet a tésztához adjuk, majd robotgép gyúrópálcájával simára összedolgozzuk. Letakarva további 30 percig kelesztjük.

A mazsolát a tésztába gyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk, és rudakká sodorjuk. Összefonjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Letakarva további kb. 15 percig kelesztjük.

A kalácsot a habtejszínnel elkevert tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánok!