Muszaka avagy rakott padlizsán

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Muszaka avagy rakott padlizsán

Hozzávalók:

  •  fél kg sertés vagy marha vagy bárány darált hús
  • 4 kisebb padlizsán
  • 4-5 közepes krumpli
  • 2 hámozott konzerv paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • negyed zellergumó
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • só, bors, oregánó, petrezselyem, 1 tk fűszerpaprika
  • liszt
  • olaj (min. 500ml)
  • 30 dkg sajt

Elkészítése:

A padlizsánt vékonyan meghámozzuk, hosszanti irányban felszeleteljük, besózzuk és fél órát állni hagyjuk, hogy a só kivonja belőle a keserű ízt

Eközben elkészítjük a bolognai szószt. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, a répákat és a zellert lereszeljük (én szeletelőgépben egyben összeaprítottam), olajon megpirítjuk, rátesszük a húst, majd ha már félig jó, a paradicsom konzervet is hozzáadjuk, fűszerezzük és sűrűre összefőzzük. Félretesszük.

A padlizsánokról lemossuk a sót és lisztbe forgatva olajon mindkét oldalát barnára pirítjuk és jól lecsepegtetjük róla az olajat papírtörlő segítségével. A krumplikat meghámozzuk, fél cm vastag karikákra szeleteljük és bő, forró olajban kisütjük őket, hogy színt kapjanak. Az olajat szintén felitatjuk róla.

Előkészítünk egy hőálló tálat és rétegezzük (semmilyen zsiradék nem kell az aljára): padlizsán-szósz-sajt (kockázott vagy reszelt)-krumpli-szósz-sajt-padlizsán-sajt. Fél óra alatt 200 fokon rápirítjuk a sajtot.