Tepsiben sült hamis babgulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepsiben sült hamis babgulyás

Hozzávalók:

  • 1 nagy póréhagyma
  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 db fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 4 kisebb krumpli
  • 2 babonzerv csípős mexikói mártásban
  • 20 dkg sült lecsókolbász
  • 5-10 dk nagyon csípős snack kolbász
  • 15 dkg trappista sajt
  • kevés olaj
  • só, vegeta

Elkészítése:

Megpucoltam a zöldségeket, karikára, kis kockára vágtam, majd enyhén sós vízben megpároltam. Kicsit maradhat roppanós, mert még úgyis sülni fog. Közben a póréhagymát felszeleteltem, és kevés olajon megdinszteltem egy mélyebb serpenyőben. Amikor ezek elkészültek, a zöldségeket leszűrtem és a dinsztelt hagymához adtam. Sóval és vegetával után fűszereztem.

Előző nap lecsókolbászt sütöttem tepsiben és a fele megmaradt. Ezt most felkarikáztam és hozzákevertem a zöldségekhez. Vettem még mellé egy kevés nagyon csípős snack kolbászt is, amit szintén felkarikázva hozzákevertem az ételhez.

Egy mélyebb jénai tál aljára raktam a kolbászos zöldség felét, az egyik mexikói szószos babot, majd erre reszelt sajtot rétegeztem. Ugyanezt a rétegzést még egyszer megcsináltam a maradékkal: zöldség-kolbász, bab, sajt.
Ezután az egészet beraktam a sütőbe és kb. fél órát sütöttem 180 fokon.

A sok zöldségnek köszönhetően egészen olyan íze lett az ételnek, mint a babgulyásnak.

Sztori

Hét hónapos kislányunknál lassan bevezethetőek lennének a különböző zöldségek. A gyümölcsöket már előszeretettel fogyasztja, de valahogy a zöldségek eddig kimaradtak. Védőnénink javaslata az volt, hogy amikor levest főzök, vegyek ki belőle egy kevés zöldséget a picúrnak. Csakhogy. Nagyon nem vagyunk levesesek sajnos, ez valahogy mindig kimarad. Azon agyaltam, hogy tényleg jó volna valamit készíteni leveszöldségből, amiből majd megkínálhatom a lányomat, és legalább mi is eszünk valamit, amit nem szoktunk gyakran. Szépen összeraktuk a párommal a hozzávalókat: kitaláltam, hogy leveszöldséget párolok, majd tepsibe rakom a megmaradt lecsókolbásszal. Ő javasolta, hogy vegyek hozzá babot is. A zöldségespultban megláttam a póréhagymát. Sajtot meg egyszerűen minden ételbe kell rakni. Így alakult a dolog.