Hozzávalók:
4 db 10 cm átmérőjű, 4,5 cm magas szufléformához
A formához:
A tésztához:
Elkészítése:
A formákat margarinnal alaposan kikenjük, majd megszórjuk kakaóporral és félretesszük.
Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és a csokit, majd kihűtjük.
A tojásokat, tojássárgákat és a cukrot jól kihabosítjuk (míg a térfogata kb duplája nem lesz).
A felvert tojásos masszát óvatosan a csokis keverékbe forgatjuk, majd beleszórjuk a lisztet és a mandulát (ha nincs manudla nem baj, akkor helyette 50 g lisztet-összesen 100g-tegyünk bele). Spatula segítségével az egészet óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk.
A kész masszát az előkészített formákba kanalazzuk (ha nincs szuflé forma, akkor jó a muffin forma is!). A formákat kb 3/4-ig töltsük.
Akár azonnal is süthetjük 180 fokra melegített sütőben kb 10-12 perc alatt. Mivel minden sütő más, ezért sűrűn nézzünk rá! Kb akkor jó, amikor a közepe már nincs beesve, hanem egyenes. Ha már kissé púpos, akkor túlsült.
Ha nem szeretnénk azonnal sütni és félünk, hogy a közepe nem lesz folyós, akkor tegyük a megtöltött formákat 30-60 percre hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a hűtőből kivett formákat toljuk be 16-17 percre.
A megsült sütiket kb 1 percig hagyjuk a formában, majd borítsuk egy tányérra. Mellé tehetünk egy gömb fagyit, lekvárt vagy porcukorral megszórva is tálalhatjuk.
Tipp:
Ha sütés után nem szeretnénk közvetlenül elfogyasztani, akkor hűtsük ki, majd fogyasztás előtt mikrózzuk meg.
Készülhet a süti narancsos csokival is plusz narancshéj hozzáadásával.