Sajtos pillangó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos pillangó

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:

  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg margarin (hideg)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 dl tej

Krém hozzávalói:

  • 90 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 25 dkg trappista sajt
  • só (ízlés szerint)
  • fűszer piros paprika (ízlés szerint)
  • szerecsendió (fél mokkáskanál)
  • őrölt kömény (ízlés szerint)

Ragasztáshoz:

  • 1 db tojás

Elkészítése:

Lisztet beletesszük egy nagy tálba. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, utána beletesszük a sót, a sütőport, és a tejet. Jól összegyúrjuk. Egy rugalmas tésztát kapunk.

Egy kicsit pihentetjük a tésztát, közben elkészítjük a krémet.

Egy tálban a puha margarint fakanállal szétnyomkodjuk. Lereszeljük a sajtot és beletesszük a margarinba és összekeverjük. Utána beletesszük a sót, a szerecsendiót, a fűszer pirospaprikát és a őrölt köményt. Az egészet jól összekeverjük.

A tészta cipót 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik cipót egy lisztezett sík felületen kinyújtsuk és megkenjük a margarinos-sajtos krémmel, majd feltekerjük, mint a bejglit. A második cipóval is így járunk el.

A két rudat szorosan egymás mellé helyezzük és egy éles késsel egyszerre a két rúdból kb. 1 cm széles szeleteket vágunk. ( A két tészta tekercs lesz egy pillangó).

Egyik tekercsnek az egyik oldalát (ahol a tészta vége látszik) bekenjük a felvert tojással és a másik tekercset hozzá “ragasztjuk”. (Képen jól látszik, hogy fog kinézni). Majd az összeragasztott tekercs oldalait középen az ujjunkkal összenyomjuk.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a “pillangókat”, de ne túl közel egymáshoz, mert sülés közben megnőnek. Így járunk el a tésztával, míg el nem fogy.

Előmelegített sütőben 180 fokon világos barnára sütjük.

Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok! :)