Szilvás cobbler

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilvás cobbler

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl habtejszín
  • csipet só
  • 1 kk őrölt fahéj

Szilvás réteg hozzávalói:

  • 50-60 dkg szilva
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)

A tetejére való szóráshoz:

  • 2-3 ek kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztet, a csipet sót, és a vajat tegyük egy tálba és morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, őrölt fahajat, és sütőport.

Végül keverjük hozzá az egész tojást, és a habtejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl lágy lenne a tészta, még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)

A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, ízlés szerint fahéjjal, és a pudingporral (v. étkezési keményítővel).

A sütőformát alaposan kenjük ki vajjal, majd öntsük bele a szilvás keveréket. Egyenletesen igazítsuk el, majd a tésztából formázzunk kb. egyforma golyókat, és helyezzük a szilva tetejére.(nem baj ha maradnak kisebb hézagok, mert a tészta sütés közben kicsit megnő)

A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szórjuk meg vele a tészta tetejét.

Helyezzük be a formát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni. Én egy pohár tejfölt kikevertem porcukorral, és vaníliás cukorral, majd a kitálalt sütemény tetejére csorgattam. Nagyon jól illik a szilva, és az ízesített tejföl egymáshoz.