Balaton szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Balaton szelet

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 2 ek méz
  • 1 ek kakaópor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 ek tejföl

A krémhez:

  • 1 l tej
  • 13 csapott ek búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Egyéb:

  • sárgabaracklekvár
  • porcukor

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, 30 percig pihentetjük, majd négy részre osztjuk, kinyújtjuk és megsütjük.

A tejben addig főzzük a búzadarát, míg besűrűsödik. Hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd eldolgozzuk a kihűlt búzadarában.

Az alsó lapra kenjük a darás krém felét, erre tesszük a második lapot. Ezt megkenjük sárgabaracklekvárral.

Újabb lap következik, erre a maradék krém és ezt befedjük a negyedik lappal. Egy éjszakán át hagyjuk állni, mert a lapoknak puhulniuk kell. Másnap szeletelhető. Porcukorral megszórjuk.