Sárgadinnye krémleves fahéjas csigával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sárgadinnye krémleves fahéjas csigával

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sárgadinnye
  • 4-5 ek méz
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 dl édes fehérbor
  • 2 dl víz
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • 2 dl habtejszín
  • őrölt fahéj
  • reszelt narancshéj (el is hagyható)
  • 3-4 szegfűszeg

Csigához:

  • 1 cs leveles tészta
  • 2-3 ek kristálycukor
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)

Elkészítése:

A sárgadinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki, majd a vájjunk ki belőle kisebb golyókat. A kivájt golyókat tegyük félre. A maradék dinnyét vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy edénybe tegyük bele a mézet, majd kevergetve kezdjük el karamellizálni. Pár perc után adjuk hozzá a feldarabolt sárgadinnyét, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a borral és a vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, majd főzzük puhára (aki édesebben szereti tehet még cukrot hozzá). Amikor a dinnye már teljesen megpuhult (kb 20 percig főzzük) vegyük ki belőle a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

A pudingport keverjük simára a habtejszínnel és állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a forrásba lévő levesbe, majd tegyük bele az előzőleg félretett dinnyegolyókat is. Pár percig kevergetve főzzük tovább, hogy a leves kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen.

Közben még a leves fő, süssük meg a fahajas csigákat. Egy csomag előnyújtott leveles tésztát csavarjunk ki, majd szórjuk meg kristálycukorral összekevert fahéjjal. Ezután csavarjuk fel, éles késsel szeleteljük fel, majd sütőpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a csigákat.
Helyezzük be forró sütőbe és pár perc alatt süssük szép aranybarnára, ropogósra.

Tálaláskor merjük a lehűtött krémlevest tányérokba, majd a frissen kisült fahajas csigákkal kínáljuk.