Puncsszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Puncsszelet

Hozzávalók
A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 200 g vaj
  • 2 tojás
  • 150 g porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 4-5 evőkanál tej

A töltelékhez:

  • 1 tésztalap
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 4-5 evőkanál eperlekvár

A sziruphoz:

  • 400 g eperlekvár
  • 150 g cukor
  • 50 ml rum
  • 50 ml víz
  • 2 evőkanál mazsola

A mázhoz:

  • 250 g cukor
  • 130 ml víz
  • 2 kanál teavaj
  • kevés piros vagy rózsaszín ételfesték

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és három részre osztjuk. Ehhez először kétfelé vesszük a
tésztát, majd az egyik részt újra felezzük. Lisztezett munkafelületen a két kisebb gombócból kb fél cm vastagságú, a nagyobb gombócból pedig egy nagyjából 1 cm vastagságú, azonos méretű lapot nyújtunk. 180 fokra melegített sütőben, tepsi hátán vagy sütőlapon mindhármat megsütjük.

A vastag lapot (ha kihűlt) kézzel egy tálba tépkedjük, morzsoljuk. Nem baj, ha kicsit nagyobb darabok is maradnak benne. Hozzáadjuk a mazsolát, a citromhéjat és a kakaóport. A szirup hozzávalóit felforrósítjuk, a tésztamorzsához öntjük és kanállal (forró!) összedolgozzuk.

Az egyik vékonyabb lapot tálcára helyezzük, vékonyan megkenjük eperlekvárral, rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik lappal. A mázhoz a vajat felolvasztjuk, majd az egészet összekeverjük és a tészta tetejére simítjuk. Olvasztott csokival díszíthetjük.