Savanyú-csípős kínai leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Savanyú-csípős kínai leves

Hozzávalók:

  • 1,5 liter víz
  • fél csirkemell
  • 1 nagy répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • káposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 savanyú uborka
  • 1 ek ecet
  • 2 ek kínai ecet
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1-2 tojás
  • fafülgomba
  • 1 ek erős Pista
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 kisebb szál újhagyma
  • só vagy ételízesítő
  • bors
  • 1-1,5 ek étkezési keményítő (kukorica vagy burgonya)

Elkészítése:

A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom. A répát és uborkát 4*4 mm-esre aprítom vagy a reszelő nagy lyukán lereszelem. A csirkemellet kis kockákra vágom.

Egy edényben vagy wokban nagyon forró olajban megpirítom a vöröshagymát és fokhagymát, majd beleteszem a csirkemellet. Ha a hús megpuhult (nagyon kevés idő kell neki), akkor felöntöm kb 1,5 l vízzel. Beleteszem a répát, gombát, káposztát majd egy kicsit később az uborkát. Ízesítem az ecetekkel, sóval, borssal, szójaszósszal és az erős Pistával.

Lentebb vesszük a lángot vagy akár le is lehet húzni róla, majd az alaposan felvert tojást szépen belecsorgatjuk és megkeverjük óvatosan, amíg fel nem jön a tetejére, majd újra rátesszük a lángra és feltekerjük a hőfokot.

A keményítőt felöntjük egy kevés vízzel, simára keverjük, majd lassan beleöntjük a levesbe miközben addig kevergetjük, amíg el nem éri a sűrűséget. Ha kész vagyunk a tetejére tesszük az apróra vágott újhagymát és a szezámolajat.

Forrón tálaljuk!

Jó étvágyat!

Tipp:

Ha a húst felhasználás előtt kb 20 perccel bepácoljuk kevés sós, borsos keményítőbe és 1 ek vízbe, akkor szét fog robbanni a szánkban, annyira megpuhul.

Ha nem találtok vagy drága a kínai ecet, akkor a legjobb amivel kiválthatjátok az a vörösborecet.

Fafülgomba is nagyon drága, ritkán használom. Én champion gombát teszek bele. Ha szárított gombát vesztek, akkor áztassátok be vízbe kb 15-20 percre.

A szezámolaj nem ad neki plusz ízt, csak illatosabb lesz tőle a leves, tehát elhanyagolható.

Van aki a a keményítőt kevés vízben elkeveri és hozzáadja az ecetet, szójaszószt és chili szószt majd egyszerre önti bele.

Ha nem akarjuk, hogy túl sűrű legyen, akkor 3-4 evőkanalanként adagoljuk a keményítőt addig, amíg el nem éri a kívánt állapotát.

Bármilyen zöldséget lehet bele tenni, a petrezselyemtől kezdve a zelleren át mindent.

Ha maradt a vasárnapi ebédről húslevesnek a leve, akkor azt nyugodtan felhasználhatod, de akkor vigyázz az ízesítésnél!

Bármilyen kérdést, észrevételt vagy tanácsot szívesen fogadok!