Sárgabarackos fordított sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sárgabarackos fordított sütemény

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 db kezeletlen héjú citrom, reszelt héja

A tetejére:

  • 10-12 db nagy szemű sárgabarack
  • 10 dkg cukor (lehet több)
  • 8 dkg vaj
  • 1/2 citrom leve

Amiben készül:

27 cm átmérőjű, 5 cm magas, sütőbe is tehető tapadásmentes serpenyő

Elkészítés:

A sárgabarackokat megmossuk, félbevesszük és kimagozzuk.

A serpenyőbe teszünk 10 dkg cukrot és 8 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megpirul.

Az így elkészült karamellben elhelyezzük a fél sárgabarackokat, belső felükkel lefelé, majd lekapcsoljuk a tüzet és így hagyjuk hűlni, amíg a tésztát elkészítjük.

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vajat, őrölt fahéjat, vaníliát és a citrom reszelt héját és az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.

Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.

Végül a tésztamasszát rásimítjuk a karamellás barack rétegre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Miután megsült, hagyjuk hűlni egy, két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit előzőleg megszórunk egy kevés cukorral, majd szeletelve tálaljuk. Fogyaszthatjuk magában de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.

Tipp:

A tésztája szép magas lett, puha és ízletes, viszont a sárgabarack a sülés folyamán savassá vált, így talán elfért volna még egy kevés cukor a karamellben. De ettől eltekintve, még így is nagyon finom lett a végeredmény.