Sajtos cukkinigolyók

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Sajtos cukkinigolyók

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini (reszelve mérve kb 60 dkg)
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
  • 1 nagyobb tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 3-4 ek zsemlemorzsa

Panírozáshoz:

  • 3 ek liszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 4-5 ek zsemlemorzsa

Sütéshez:

  • olaj bőven

Elkészítése:

A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.

A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.

Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. (15 db lett belőle.)

Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.

 

Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Tipp:

Még szerencse, hogy az elvetett 10 cukkinimagból csak kettő kelt ki és azok most ontják magukból a szebbnél szebb rudacskákat. Nincs mit tenni, folyamatosan új finomságokat kell kitalálnom, hogy ne unjon rá a család. Most egy sajtos, golyóba zárt cukkinit készítettem. Nagyon laktató, fogyasztható magában, vagy egy kis fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de Párom szerint a krumplipüré a legjobb hozzá, ám remek feltétje lehet egy könnyű kis főzeléknek is. Érdemes sütés után azonnal tálalni, hisz mint a rántott sajt, ez is melegen, frissen a legfinomabb, mikor még egész nyúlós a sajt a belsejében.