Hozzávalók:
Panírozáshoz:
Sütéshez:
Elkészítése:
A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. (15 db lett belőle.)
Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst.
Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Még szerencse, hogy az elvetett 10 cukkinimagból csak kettő kelt ki és azok most ontják magukból a szebbnél szebb rudacskákat. Nincs mit tenni, folyamatosan új finomságokat kell kitalálnom, hogy ne unjon rá a család. Most egy sajtos, golyóba zárt cukkinit készítettem. Nagyon laktató, fogyasztható magában, vagy egy kis fokhagymás-tejfölös mártogatós társaságában, de Párom szerint a krumplipüré a legjobb hozzá, ám remek feltétje lehet egy könnyű kis főzeléknek is. Érdemes sütés után azonnal tálalni, hisz mint a rántott sajt, ez is melegen, frissen a legfinomabb, mikor még egész nyúlós a sajt a belsejében.