Méteres kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Méteres kalács

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • 38 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 2 cs pudingpor
  • 7 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • citromos likőr (ízlés szerint)
  • tetejére tortabevonó

Elkészítése:

Először a tojásokat választjuk szét. A fehérjéből kemény habot verünk, majd félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral, olajjal és vízzel kikeverjük. Ehhez adjuk a sütőporral elkevert lisztet és szódabikarbónát. Végül óvatosan hozzákeverjük a fehérje habot is. A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Egy őzgerinc formát kivajazunk, majd a tésztákat egymás után előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a tészták kisültek, megvárjuk míg teljesen kihűlnek.

Közben elkészítjük a pudingot, de ezúttal a két zacskót csak a 7 dl tejben főzzük fel. A margarint elkeverjük a cukorral és a likőrrel, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.

Felszeleteljük a kihűlt süteményt. A szeleteket megkenjük a krémmel és felváltva (egy kakaós, egy sima) sorban egymáshoz ragasztjuk. Alufóliával betekerjük (formázom) és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezalatt a krém szépem megszilárdul, a süti összeérik.

Most jöhet a csokimáz. A máz megszilárdulásáig hűtőbe tesszük, majd ferdén szeleteljük és már tálalható is.