Saláta parmezánkosárban fűszeres túróval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Saláta parmezánkosárban fűszeres túróval

Hozzávalók:

  • 270 g parmezán vagy trappista sajt
  • 270 g salátamix
  • 200 g paradicsom
  • 200 g sárgarépa
  • 0,1 l olívaolaj
  • 0,1 l balzsamecet
  • 6 dkg hántolt napraforgómag
  • fél-fél csokor bazsalikom, koriander, petrezselyem, snidling
  • 0,5 kg félzsíros túró
  • bors

Elkészítése:

A sajtot lereszeljük, 60 grammos adagokban, vékonyan beleszórjuk egy kb 20 cm-es átmérőjű serpenyőbe és közepes lángon minkét oldalát 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, lapáttal kiszedjük és egy gyors mozdulattal egy felfordított müzlis tálkára vagy felfordított csészére tesszük (tehát azok aljára) és szalvétával rányomkodjuk, így felveszi a kosárka formát. Ha kihűlt, levesszük a tálról/csészéről és talpára fordítva kapjuk meg a kosárkát.

A paradicsomot és répát megmossuk. A paradicsomot 8 szeletre vágjuk. A répából hámozóval vékony csíkokat vágunk és összekeverjük a salátamix-szel.

Az öntethez az ecetet és az olajat habverővel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A napraforgómagot olaj hozzáadása nélkül megpirítjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk. A túrót egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, majd sóval, borssal ízesítjük.

A salátát elosztjuk a sajtkosárban, megszórjuk a napraforgómaggal és meglocsoljuk az öntettel. A fűszeres túróval tálaljuk.