Somlói egyszerűen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Somlói egyszerűen

Hozzávalók:

  • babapiskóta
  • 1 liter tej
  • 4 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 1 ek kakaópor
  • 10 dkg dió
  • 1 tk vanília kivonat
  • kevés rum
  • 1 marék mazsola

Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • kb 1 dl tej
  • 2 dl habtejszín + 2 ek porcukor habbá verve

Elkészítése:

A tejből 1 dl-t félreteszünk, a többit elkezdjük forralni. Közben a 4 tojás sárgáját a cukorral elkeverjük.

Hozzáadjuk a pudingport és apránként az 1 dl tejet és az egészet csomómentesre keverjük. Amikor már forró a tej, a tojásos krémet hozzáöntjük és folytonos kevergetés mellett besűrítjük.

A krémet 2 részre szedjük, az egyikbe beleszórjuk a darált diót és a mazsolát, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot, a másikba a kakaóport keverjük (és löttyinthetünk bele egy kevés rumot).

A babapiskótákat egy hőálló tál aljába tördeljük, picit meglocsoljuk rummal (gyerekek esetében elhagyható) mehet rá a kakaós krém (még forrón), újra piskóta, rumlocsolás, diós krém. És ez újra.

A tetejét megszórjuk darált dióval és hagyjuk lehűlni, majd hűtőbe tesszük. (Piskótából annyit teszünk amennyit gondolunk, ha jobban szeretjük krémesen, nyilván kevesebb is megteszi, bízza mindenki magára a döntést.)

A csokit és a tejet egy tűzálló tálba tesszük együtt és vízgőz felett (tűzhelyen lábos, pici vízzel, arra rá a tűzálló tál) megolvasztjuk.

Ha kellően lehűlt a desszertünk, a csokival megcsurgatjuk, a habtejszínt kevés porcukorral felverjük és jól megpakoljuk vele.